Bajecznie proste i smaczne ciasto z kremem – 3 Bit

Bajecznie proste i smaczne ciasto z kremem – 3 Bit

Długie przepisy na ciasta, których zrobienie zajmie kilka godzin, o ile nie cały dzień? Mamy na to rozwiązanie – proste, pyszne i szybkie do zrobienia ciasto.

3 Bit to pyszne, proste do zrobienia ciasto z kremem, inspirowane znanym batonikiem. Na dodatek, to jeden z tych przepisów na ciasta bez pieczenia. Trzeba jedynie tylko uważać na ilość cukru, jaką dodajemy, bo ciasto samo w sobie jest bardzo słodkie.

Składniki na formę 35×24

Do przygotowania ciasta potrzebujemy :
jedna puszka masy krówkowej lub mleka skondesowanego,
500 gram herbatników – w przełożeniu na blachę wyjdzie około 75 herbatników,
400-500 ml słodkiej śmietany 30 lub 36%,
dwa opakowania śmietan-fix,
około 50-100 gram dowolnej czekolady – najlepiej mlecznej lub mogą być to dwie czekolady o różnych smakach – np. gorzka i mleczna.
Do przygotowania kremu budyniowego potrzebujemy zaś :
500 ml mleka,
⅔ szklanki cukru,
dwa żółtka,
trzy łyżki skrobi ziemniaczanej,
trzy łyżki mąki pszennej,
180 gram masła.
Można również wykorzystać gotowy budyń – ale najlepiej bez cukru – zamiast użycia skrobi i mąki ziemniaczanej. Jednak wykonanie domowego budyniu, nie jest trudne, a sam ciasta znacznie zyskuje na tym.

Przygotowanie

Zaczynamy robienie ciasta od przygotowania mleka skondensowanego, chyba, że mamy gotową masę krówkową. Mleko zalewamy w garnku wodą – puszka musi być całkowicie przykryta. Po czym gotujemy przez 3 godziny na małym ogniu. Puszkę masy krówkowej musimy za to tylko zalać gorącą wodą na chwilę.
Następny krok to przygotowanie masy budyniowej. Półtora szklanki mleka z cukrem zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy rózgą. Inaczej powstaną grudki w kremie. Następnie doprowadzamy do zagotowania się masy i gotujemy przez minutę. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i od razu przykrywamy go folią spożywczą.
Kiedy ostygnie ucieramy miękkie masło mikserem, dodając chłodny budyń po łyżce.
Następnie przechodzimy do przygotowania formy. Wykładamy ją papierem do pieczenia, a następnie jedną warstwą herbatników.
Na ciastkach smarujemy lekko ciepłą masę krówkową – lub przegotowane mleko skondensowane. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników, które przykrywamy masę budyniową. Na nią układamy ostatnią, trzecią warstwę herbatników.
Pod koniec ubijamy śmietanę ze śmietan-fix. Taką bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą.

Ostatnim etapem przygotować ciasta jest czekanie. Najlepiej, aby ciasto siedziało całą noc w lodówce, aby wszystko stężało i ciasto łatwiej się kroiło.

Dodaj komentarz